Történelmi vasútvonal

A Zsuzsi Erdei Vasút a forgalmas nagyvárosból kiindulva hosszú, közel egyenes szakaszon halad, majd a 48-as főközlekedési út mellett éri el Fancsika megállóhelyen át Csereerdő volt állomást. A nyomvonal ezen szakasza 1882-ben épült. A pálya többi része valószínűleg 1902-3-ban épült ki, addig más nyomvonalon közlekedtek a vonatok. Kerékpárút is halad a vasútvonal mellett, amely a Panoráma útig vezet.

Csereerdőnél mellékvonala ágazott ki a kisvasútnak, amit csak teherszállításra használtak. A Dél felé kanyarodó, emelkedő töltés a mai napig jól követhető. A fővonal Csereerdőtől egy nagy ívvel Észak felé, az erdőbe kanyarodik, majd itt található a pálya legnagyobb emelkedője, ami körülbelül 6 ezrelék.

Erdészlak állomás következik, ami szükség esetén vonattalálkozások lebonyolítására használható. Két vágányos, egyenesben, kismértékű lejtőben fekszik.

Az állomást elhagyva a Panoráma utat keresztezi a vasút, majd ívekkel tarkított pályán halad akácosok, tölgyesek, fenyvesek, szántók, tanyák között.

Sámsoni útnál egy volt farakodó ívben fekvő maradványai és vágánya látszik, majd következnek az egyre nagyobb töltések, bevágások. A kisvasút legmagasabb töltése és legmélyebb bevágása 1939-ben épült, amikor a pályát megrövidítve nyomvonalkorrekciót hajtottak végre Haláperdő-Hármashegyalja között. 

Hármashegyaljánál korábban 600 mm nyomközű ráhordó vasút is működött. Az állomás egyenesben fekszik, 2 vágányos, vízszintes. A vonal korábbi folytatása ma kihúzó csonkavágány, végén ütközőbakkal. A végállomástól vadregényes turistautak vezetnek az Erdőspuszták világába, ahol szinte hegyvidéki körülmények között fedezhető fel a kilátó és a mesterséges horgásztó.

A kisvasút nyomvonala elhaladt Nyírmártonfalva mellett, majd Gút és a Gúti erdő szívén át Nyíracsádot közelítette, aztán Angyaltelek, Turistaház, majd Nyírlugos és végül Nyírbéltek következett. Áthaladt a megyehatáron is, hossza 48 km volt.