Kilátó

A hármashegyaljai pihenőerdő impozáns építményének tetejéről, egyedi és csodálatos látvány tárul a turisták és az erdőjárók szeme elé. Számos környékbeli kisebb települést és a hajdúsági megyeszékhely szépségét vehetjük szemügyre, és tiszta időben a “szomszéd vár”, a több mint 50 kilóméterre fekvő Nagyvárad is jól látható.

Az Erdőspuszta egyik kiemelt pihenőövezete a Hármashegyi Pihenőcentrum.  

Nevét, három földhalom kiemelkedéséről kapta, melynek legmagasabb pontja 151 méter.
Itt található a Zsuzsi Erdei Vasút megújult végállomása, a Természet Háza, illetve a Debreceni Önkormányzat tulajdonában levő Hármashegyi Erdei Iskola. A kilátó a NYÍRERDŐ kezelésében van.

A korábbi hármashegyi kilátó, a 80-as évek elején épült, az akkori műszaki színvonalnak megfelelően. A 14 méter magas létesítményt a környező fák túlnőtték, ezért átépítése már időszerű volt.

Az új kilátó 25 méter magasságával és 101 lépcsőfokával hódít. „Kívánság-hegynek” is nevezik, tartja a mondás, aki megmássza, a fent elhangzott kívánsága teljesül. A fő tartószerkezet elemei a négy hajlított, valamint a kilenc nyolcszögletű egyenes tartóoszlop, amely szijácsmentes rétegelt-ragasztott faanyagból készült. A csaknem 19 méter magasban lévő ácsszerkezetű, kettős héjazású sátortetővel fedett kilátószintre hét lépcsőkar vezet fel.