Alföldi Kéktúra

Az Alföldi Kéktúra (AK) az Alföldön áthaladó túraút, hazánk második leghosszabb túraútvonala.

A hozzá kapcsolódó jelvényszerző mozgalom szervezését, az útvonal jelzéseinek és pecsételő helyeinek karbantartását a Magyar Természetjáró Szövetség végzi. A Tiszántúlnak csak az északi részét érintő Országos Kéktúra mellett az 1990-es évek elején megjelent az igény egy új útvonalra, amely az Alföldet is feltárja.1996-ban adták át az Alföldi Kék útvonalát, a teljes jelzéshálózat és a túramozgalom hivatalos pecsételő füzete, pedig 2000-re készült el.

2006-ban a Magyar Természetbarát Szövetség támogatást kapott a Kékkör útvonalainak rendbetételére, ekkor az Alföldi Kéktúrán is megtörtént a jelzések frissítése, néhol az útvonal korrekciója is.

További információk az Alföldi Kéktúra útvonaláról itt érhetőek el.


Teljes szakasz:

Vekeri-tavi kemping (Kati híd) – Mézes-hegyi-tó – Bánk – Fancsika – Bodzás-víztároló – Halápi csárda – Hármas-hegy – Hármashegyalja vá. – Rabauer-erdő – Létai-ér – Buzitapuszta – Fried-tag – Nyíracsád – Gánás-hegy – megyehatár – Csonkási-oldal – Nyírlugos – Nyírbélteki út – Hoportyó, elágazás – Istvántanya – Nyírbogát-dél – Nagy-korpás-hegy – Töviskes -Nyírbátor