Erdő és puszta találkozása

A Debreceni Erdőspuszták a várostól mintegy tíz kilométerre, Keletre, félkörívben húzódnak. Ez a vidék közkedvelt kirándulóhely, kerékpáros- és gyalogtúra központ. Fák koronájába nyúló kilátók, a Zsuzsi vonat nyomvonala, a Fancsikai-tavak, madármegfigyelő- és csillagtúrák helyszíne ez a csalogató táj. Változatos növény- és állatvilág jellemzi a tájat. Az egykori nagy kiterjedésű gyöngyvirágos tölgyesek, kisebb-nagyobb foltokban találhatók meg. A térség gazdag madárvilága lenyűgöző, de gyakori ezen a vidéken a vaddisznó, az őz, a nyúl és a róka egyaránt. Jó illatú fenyvesek váltakoznak ligetes erdőfoltokkal és mezei virágokkal tarkított rétekkel. Kora tavasztól késő őszig számos botanikai élménnyel térhet innen haza a kiránduló.

A tanyavilág elnevezése, a régmúlt idők világába nyúlik vissza. A szél formálta homokbuckák olyan magasak, hogy az itt élő emberek hegynek titulálták.

A pihenőcentrumba, Magyarország legrégebben működő kisvasútjával, a 138 éves Zsuzsi-vonattal érdemes kiutazni. A vasúttal párhuzamosan kerékpárút is vezet.

Hármashegyalja turisztikai vonzereje, a természet adta értékvilágban rejlik: a Természet Háza, az erdei játszótér, a fedett körszín és a szabadtári színpad, az Erdei Iskola, a Kéktúra útvonala, az erdei tanösvény, a Hármashegyi-tó, valamint a Kilátó, mind-mind a természet szeretetére- és védelmére tanít.

Szívügyünk a Zsuzsi!

A Zsuzsi Erdei Vasút, Debrecen „szívétől” keletre az Erdőspuszták festői szépségű tájain kalandozva, egy páratlan élményvilággal ajándékozza meg utasait, az 50 perces „időutazás” alatt. A 138 éves kisvasúti múlt, a jelen köntösét öltve édesíti meg az utazás minden egyes percét. Útja során bepillantást enged a tanyák jellegzetes világába, néhol a fák lombjai által épített zöld alagutakban haladva. A nyüzsgő nagyvárosi életet hátrahagyva, az Erdőspuszták nyugodt világa, idilli szépsége köszönt reánk… Már a felszállás pillanatában érezni, hogy egy álomvilág kapujában állunk, s a vonatkerekek csattogásával, a hangos füttyszóval egyre csak fokozódik bennünk az izgalom. A felejthetetlen vonatozás élménye, a természet szeretete puha sálként átölelve kényeztetik a vonatimádókat! A „természeti gyöngyszem” első szakaszát 1882-ben nyitották meg. Kezdetben kettő mozdony üzemelt, az I. pályaszámú 107 LE fatüzelésű mozdony kapta a ZSUZSI nevet, melyet ma is büszkén visel, Magyarország legrégebben épült, működő kisvasútja!

A Gúthi-erdő

Nyíracsádtól északi irányba terül el Alföldünk legnagyobb egybefüggő erdőtömbje, a Külső-Gúth erdeje. A térség nagyobb részét akácos alkotja, míg elvétve megtekinthető a hajdani nyírségi tölgyerdők szép, öreg állománya. Ezek az öreg tölgyesek az akácosos területekhez mérten, gazdagabb madár- és növényvilágot rejtenek.

Gúthpuszta korábban a Zsuzsi Erdei Vasút célállomása volt, amikor még fakitermelésre használták az erdőt.

A térség kultúrtörténeti emlékekben is gazdag, például az erdőtömböt átszelő út mentén megcsodálható az Árpád-kori templom vörös téglás romjai. A település legkorábbi birtokosa, a Guthkelend nemzetség volt. Adony és a szomszédos Guth nevű település az írott források szerint, már a 11. században lakott volt. Árpádkori nemzetség első Szabolcs megyei szálláshelye volt e két település. Guth ebben az időben földvárral is rendelkezett, s e vár közelében, Adonyban a letelepedett lakosság monostort épített.

A terület vadállományáról is igen nevezetes, különösen híres párját ritkítóan erős dámvad-populációja. A védett területrész kiterjedése 345 hektár.A Gúthi-erdő jó része a NYÍRERDŐ kezelésében van.

Ördögárok

Az Erdőspuszták nyugati szélén, a Zsuzsi Erdei Vasút vonalán, Csereerdő megálló közelében található az Ördögárok földsáncrendszer egyik rekonstruált maradványa, amely bemutatóhely. Az Ördögárok (Csörsz árka) Magyarország északi és keleti részein húzódó ókori védőműrendszer. A 2-3 méter mély árokban hegyezett faoszlopok állnak és a felhalmozott töltés tetején fonott sövény fut végig. A megerősített védősáncot az Alföldön megtelepedett szarmata törzsek építették, majd a rómaiak használták, mint limes. Az Ördög-árok a NYÍRERDŐ kezelésében van.